Ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur. Op het moment dat uw tandvlees rood is of gezwollen is er waarschijnlijk sprake van ontstoken tandvlees. Ook het bloeden van uw tandvlees tijdens het poetsen is een teken dat uw tandvlees ontstoken is. Tandvlees dat gezond is, bloedt namelijk niet.

De reden dat uw tandvlees ontsteekt, is dat er zich tandplak op uw tanden kan vormen. Tandplak is bijna niet zichtbaar. Het is zacht en het kleeft aan uw tanden. De tandplak bestaat uit bacteriën en speekseleiwitten. Het bouwt zich in lagen op en uiteindelijk vormt het tandsteen. De bacteriën die hierin zitten, zijn de oorzaak van de ontsteking van uw tandvlees.

Mocht u last hebben van ontstoken tandvlees, neem dan contact op met ons. We bekijken wat de beste behandeling is om een vroege ontsteking te genezen. Ook als de ontsteking al in een vergevorderd stadium is, kunt u bij ons terecht.

070 38 352 27 Contactformulier

Waaraan herkent u ontstoken tandvlees?

In sommige gevallen merkt u dat uw tandvlees roder is of gezwollen, maar dat is niet altijd het geval. Ontstoken tandvlees is niet altijd duidelijk zichtbaar en is bovendien niet altijd voelbaar in de vorm van pijn. Een duidelijke aanwijzing is bloedend tandvlees tijdens het poetsen. Heeft u zonder een duidelijke reden een vieze smaak in uw mond of heeft u last van een slechte adem? Dat kan eveneens op ontstoken tandvlees wijzen.

Kenmerken ontsteking van tandvlees

Ontsteking van het tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, kan zich kenmerken door:

  1. Roodheid en zwelling van het tandvlees.
  2. Bloedend tandvlees bij het poetsen of flossen.
  3. Gevoeligheid of pijn in het tandvlees.
  4. Slechte adem.
  5. Terugtrekkend tandvlees.

Verschillende fasen van ontstoken tandvlees

Er zijn diverse stadia bij het ontsteken van tandvlees. De eerste fase noemen we gingivitis. Dit is van toepassing als u gezwollen tandvlees heeft of als het gaat bloeden. Een meer ernstige vorm is parodontitis. De ontsteking is dan al verder gevorderd.

Wat is het gevolg van ontstoken tandvlees?

Uw tanden en kiezen staan in een pocket. Als uw tandvlees gezond is, is deze pocket ondiep en deze bloedt niet. Op het moment dat de ontsteking ernstiger wordt, zal niet alleen het tandvlees aangetast worden, ook uw kaakbot raakt ontstoken. Dat kan zelfs leiden tot afbraak van het bot rond de wortel van uw tanden en kiezen. De pockets worden dan namelijk dieper.

Het steunweefsel wordt bij deze vorm van ontsteking aangetast. Het gevolg hiervan is dat uw tanden en kiezen geen ondersteuning meer hebben en dus los komen te zitten. De ruimte die dan ontstaat, noemen we de verdiepte pocket. Hier krijgt tandplak meer ruimte om zich verder en dieper in het tandvlees te vormen. Dit proces is een opeenstapeling van het vormen van tandplak tot het vormen van tandsteen.

Op het moment dat het kaakbot hierdoor dusdanig aangetast is dat het afgebroken is, is er geen natuurlijk herstel meer mogelijk. Het is dan ook belangrijk dat u bij ontstoken tandvlees tijdig naar een tandheelkundige gaat voor een gerichte behandeling.

Kunt u ontstoken tandvlees voorkomen?

Een goede mondverzorging is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ontstoken tandvlees. Hiermee vermijdt u al voor een deel dat tandplak zich aan uw tanden gaat hechten. Voor het goed onderhouden van uw gebit gebruikt u een zachte tandenborstel. Dit kan een elektrische tandenborstel zijn.

Daarnaast poetst u met tandpasta en gebruikt u aanvullend tandenstokers, floss en eventueel een tongschraper. Het is bovendien belangrijk om uw tanden een paar keer per jaar door een tandheelkundige te laten controleren. Er wordt dan gekeken of er tandplak gevormd is, dat eventueel tandsteen tot gevolg heeft.

Hoe kan ontstoken tandvlees genezen?

Zowel een tandarts als mondhygiënist kan preventief de overtollige tandplak verwijderen. Als de tandarts het noodzakelijk vindt, krijgt u een doorverwijzing naar de mondhygiënist voor een uitgebreider behandelplan. Hiermee voorkomt u dat dit uiteindelijk leidt tot ontstoken tandvlees.

Heeft u al aanhoudend last van ontstoken tandvlees? Dan zal de mondhygiënist u persoonlijk advies geven over hoe u uw gebit het beste kunt verzorgen. Dit advies heeft bijvoorbeeld betrekking op de manier waarop u de tandplak van uw tanden kunt verwijderen. Daarbij krijgt u aanwijzingen hoe u bepaalde hulpmiddelen als een rager of een stoker het beste kunt gebruiken zonder uw tandvlees te beschadigen.

Contact opnemen met Uw Tandarts in Voorburg

Heeft u vragen over ontstoken tandvlees of bent u benieuwd wat onze specialisten voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk in Voorburg door te bellen naar 070 38 352 27 of vul ons contactformulier in.

Bent u nog niet aangesloten als patiënt bij Uw Tandarts in Voorburg? Schrijf u dan eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Inschrijven