Vullingen

Wanneer een gedeelte van uw kies verloren is gegaan of als er schade door tandbederf is ontstaan, kunnen we dit herstellen met een vulling. Het plaatsen van een vulling is een relatief eenvoudige procedure binnen de tandheelkunde. Met een vulling wordt niet alleen toekomstige pijn voorkomen, maar wordt ook de functionaliteit van de tand of kies hersteld.

Wat zijn vullingen?

Tandheelkundige vullingen zijn een van de meest gebruikelijke behandelingen. Ze worden gebruikt om beschadigd tandweefsel te herstellen, dat veroorzaakt kan zijn door tandbederf of een fractuur. De vulling helpt om de vorm, functie en het uiterlijk van de tand of kies te herstellen. Het doel is om verdere schade en pijn te voorkomen en de tand te behouden.

Mocht u last hebben van gaatjes, neem dan contact op met ons. We herstellen gaatjes in uw tanden en kiezen deskundig en zorgvuldig.

070 38 352 27 Inschrijven

Tandheelkundige controle

Behandeling vullingen

Voorafgaand aan het vullen van een gaatje, nemen we de procedure zorgvuldig met u door. Hierna vraagt de tandarts of u een plaatselijke verdoving wenst. Indien u kiest voor verdoving, zal deze enige tijd nodig hebben om in te werken. Daarna zal de tandarts het beschadigde deel van de tand zorgvuldig verwijderen. Na het schoonmaken en drogen van de kies, is deze klaar om gevuld te worden.

De procedure

Het plaatsen van een vulling verloopt via een gestandaardiseerde en patiëntvriendelijke methode bij Uw Tandarts:

  1. Diagnose: onze tandartsen bepalen of een vulling nodig is en zo ja, welk materiaal het meest geschikt is.
  2. Voorbereiding: het aangetaste tandweefsel wordt zorgvuldig verwijderd en de tand wordt gereinigd om hem voor te bereiden op de vulling.
  3. Vulling plaatsen: het gekozen vulmateriaal wordt in de schoongemaakte holte aangebracht en vervolgens gevormd om de natuurlijke vorm van de tand na te bootsen.
  4. Afwerking: de vulling wordt zorgvuldig gepolijst om een gladde afwerking te garanderen, die niet alleen comfort biedt maar ook zorgt voor een natuurlijke look.

Na de behandeling

Na het plaatsen van een vulling kan uw tand kort gevoelig zijn voor koude of warmte, maar dit zou snel afnemen. Het is belangrijk om uw mondhygiëne te onderhouden met regelmatig poetsen en flossen. We raden u aan regelmatig controles te laten uitvoeren, zodat wij de conditie van uw vullingen en de algehele gezondheid van uw mond kunnen blijven bewaken.

Materialen voor vullingen

Bij Uw Tandarts maken we gebruik van twee verschillende soorten vullingen. Composiet, ons meest gebruikte vulmateriaal, biedt een tandkleurige, witte afwerking die ideaal is voor het herstellen van breuken en verkleuringen in voortanden en kiezen. Vooral bij voortanden is een witte vulling van composiet aantrekkelijker.

Uw tand of kies kan ook gevuld worden met glasionomeer, wat bekend staat om zijn vermogen om fluoride af te geven. Dit helpt om verdere tandbederf te voorkomen. Dit maakt het een nuttige keuze voor de minder belaste delen van het gebit, hoewel het qua sterkte minder presteert in vergelijking met composiet.Bovenkant formulier

Alternatieve behandelingen

Hieronder staan enkele alternatieve behandelopties voor situaties waarin een standaard vulling niet volstaat, om de beste zorg voor uw gebit te garanderen.

Trekken van tand of kies
In gevallen van ernstig tandbederf of schade kan het nodig zijn een tand of kies te verwijderen. Na extractie kan de keuze worden gemaakt om de leemte onbehandeld te laten, zoals vaak gebeurt bij melktanden, of om de ruimte op te vullen met een brug, of implantaat.

Kroonplaatsing

Wanneer een tand of kies grote vullingen vereist, kan het plaatsen van een kroon een betere optie zijn. Een kroon helpt de vorm en functie te herstellen en vermindert het risico op verdere breuken.

Preventieve maatregelen

Soms kan tandbederf worden gestopt door veranderingen in leefgewoonten en optimaal gebruik van fluoride, vooral bij beginnend bederf in de tandhals of bij melktanden. Dit kan het direct vullen van de tand of kies mogelijk overbodig maken of zelfs geheel voorkomen.

Afspraak maken bij Uw Tandarts

Heeft u vragen over kronen en bruggen of bent u benieuwd wat we voor uw situatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk in Voorburg door te bellen naar 070 38 352 27 of vul ons contactformulier in.

Bent u nog niet aangesloten als patiënt bij Uw Tandarts in Voorburg? Schrijf u dan eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

070 38 352 27 Inschrijven