Protheses en frames

Een plaat- of frameprothese, vaak aangeduid als een partiële prothese, dient ter vervanging van één of meerdere tanden of kiezen. Dit type prothese is nodig wanneer verloren tanden of kiezen niet met een brug, kroon of implantaat hersteld kunnen worden. In tegenstelling tot bruggen, kronen en implantaten, die permanent zijn bevestigd, kunt u een plaat- of frameprothese uit uw mond nemen.

Wat zijn tandprotheses?

Een gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is een vervanging voor ontbrekende tanden en kiezen. Deze prothese wordt meestal gemaakt van kunststof of metaal en kan gedeeltelijk of volledig zijn, afhankelijk van het aantal tanden dat moet worden vervangen.

Als u een prothese nodig heeft, neem dan contact met ons op. We helpen u graag om uw glimlach te herstellen.

070 38 352 27 Inschrijven

Tandarts met patiënt in behandelkamer

Soorten gebitsprotheses

Bij het kiezen van een gebitsprothese zijn de plaatprothese en de frameprothese twee populaire opties. Beide dienen als vervanging voor ontbrekende tanden, maar ze verschillen in materiaal, ontwerp en comfort. Hieronder bespreken we de specifieke kenmerken en voordelen van de plaatprothese en de frameprothese.

Plaatprothese

Een plaatprothese is gemaakt van een tandvleeskleurige harsbasis, waarin de kunsttanden en -kiezen stevig zijn vastgezet. De prothese ligt volledig op het mondslijmvlies en kan met behulp van kleine ankertjes bevestigd worden aan eventueel nog aanwezige tanden of kiezen voor extra stabiliteit. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de prothese comfortabel past en natuurlijk aanvoelt tijdens het dragen.

Frameprothese

De frameprothese, gemaakt van een stevig metalen onderstel, is bekleed met een tandvleeskleurige kunsthars waarop de kunsttanden of -kiezen zijn bevestigd. Deze prothese steunt voornamelijk op de resterende natuurlijke tanden of kiezen, maar afhankelijk van het specifieke ontwerp, kan het ook gedeeltelijk op het mondslijmvlies rusten.

We kunnen uw frameprothese op twee manieren bevestigen: door middel van metalen ankertjes die om de tanden of kiezen klemmen of via een slotje. Bij het slotje wordt één deel bevestigd aan een kroon, tand of kies en het andere deel aan de frameprothese, waardoor u deze gemakkelijk in het slotje kunt schuiven. Dit slotje bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de tanden en kiezen, waardoor het niet zichtbaar is vanaf de buitenkant. De ankertjes kunnen echter soms wel enigszins zichtbaar zijn.

Hoe onderhoud ik een prothese?

Om uw prothese goed te onderhouden bieden we u enkele tips:

  • Reinig deze na elke maaltijd met een protheseborstel en zeep; vermijd tandpasta.
  • Gebruik voor hardnekkige vlekken speciale prothesereinigers.
  • Bescherm het kunstgebit tegen schade door boven een met water gevulde wasbak te reinigen en vermijd schuurmiddelen en heet water.
  • Bij kalkaanslag, week het kunstgebit kort in lauwe azijn en verwijder de aanslag voorzichtig.
  • Poets uw kaken en gehemelte zachtjes met een zachte tandenborstel voor goede mondhygiëne.

Voordelen van protheses en frames

Het dragen van protheses of frames biedt meerdere voordelen:

  • Verbeterde functionaliteit: protheses herstellen de functie van uw tanden, waardoor u beter kunt kauwen en spreken.
  • Uiterlijk: protheses vullen de lege ruimtes in uw mond, wat leidt tot een mooiere glimlach en een betere gezichtsstructuur.
  • Bescherming van bestaande tanden: protheses voorkomen dat natuurlijke tanden verschuiven.

Het maken van een plaat- of frameprothese

Bij Uw Tandarts begint het proces met een mondinspectie en een gesprek over uw specifieke behoeften. Hierbij worden afdrukken van uw kaak gemaakt en metingen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat uw protheses of frames perfect passen. Na het aanmeten zal een proefprothese worden gemaakt, waarna eventuele aanpassingen kunnen worden gedaan om de perfecte pasvorm te garanderen.

Het kan nodig zijn om uw tanden of kiezen licht bij te slijpen. Het gehele proces vereist doorgaans 5 tot 6 bezoeken aan onze praktijk in Voorburg en neemt ongeveer 5 weken in beslag. Het op maat maken van een frameprothese kan soms wat extra tijd vergen, afhankelijk van de specifieke vereisten en aanpassingen.

Afspraak maken bij Uw Tandarts

Heeft u vragen over protheses en frames of bent u benieuwd wat we voor uw situatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk in Voorburg door te bellen naar 070 38 352 27 of vul ons contactformulier in.

Bent u nog niet aangesloten als patiënt bij Uw Tandarts in Voorburg? Schrijf u dan eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

070 38 352 27 Inschrijven