Kronen en bruggen

Voor zowel een kroon als een brug geldt dat ze uw eigen tanden gedeeltelijk of helemaal vervangen. Kronen en bruggen worden toegepast op het moment dat uw eigen tanden beschadigd zijn of ontbreken. Het plaatsen van kronen en bruggen is een langdurige oplossing. In tegenstelling tot een vulling heeft een kroon of een brug een vorm die zoveel mogelijk overeenkomt met het natuurlijke uiterlijk van uw gebit.

Zijn één of meerdere van uw tanden of kiezen ernstig beschadigd of afgebroken? Een brug of kroon zorgt dan weer voor een gezond en stralend gebit. Tandartspraktijk Uw Tandarts in Voorburg is gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten, zoals kronen en bruggen. Wilt u een afspraak inplannen of meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.

070 38 352 27 Inschrijven

Wat zijn de verschillen tussen kronen en bruggen?

Bij het plaatsen van een kroon gaat het om het repareren van een enkele tand of kies. Het is een soort kapje dat over het gebitselement wordt geplaatst. Dit wordt vervolgens met een speciaal snelhardend cement vastgezet. Uw Tandarts kan om verschillende redenen het plaatsen van een kroon adviseren. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw tand gevuld moet worden, maar er is niet voldoende basis om de vulling vast te houden. Een andere reden kan zijn dat een voortand verkleurd is. Een kroon geeft uw gebit weer een mooiere uitstraling.

Een brug is bedoeld om meerdere ontbrekende tanden of kiezen op een rij te vervangen. Deze brug bestaat uit meerdere kronen die aan elkaar zitten. Er worden een aantal pijlers in uw kaak gemaakt. Dit gebeurt door tanden of kiezen af te slijpen. De buitenste kronen van de brug worden over deze pijlers geplaatst. Het tussendeel komt dan op de plaats waar een tand of kies ontbreekt. Uw Tandarts kan in een aantal gevallen adviseren om een brug te laten plaatsen, bijvoorbeeld als u een tand of kies mist en u moeite heeft met kauwen. Of als er sprake is van scheefgroei van andere tanden.

Zijn er soorten kronen en bruggen?

Er zijn geen verschillende soorten kronen. Bij bruggen is er wel variatie in de mogelijkheden. U kunt een gewone brug krijgen. De pijlers staan aan de zijkanten van de open ruimte in uw mond. Bij een vrij-eindigende brug wordt er slechts een zijde van de brug door een pijler ondersteund.

Hebben we het over een etsbrug, dan wordt er gebruikgemaakt van metalen bevestigingsplaatjes. Deze worden met speciale lijm geplakt aan de binnenkant van de tanden die zich aan weerszijden van de open ruimte bevinden. Hiervoor hoeven deze tanden niet afgeslepen te worden. De lijm die gebruikt wordt, is onzichtbaar en indien nodig ook eenvoudig weer te verwijderen.

Waar zijn kronen en bruggen van gemaakt?

Het is belangrijk dat u na het plaatsen van kronen en bruggen een gebit houdt met een natuurlijke uitstraling. Om die reden werken wij met materialen die zo dicht mogelijk in de buurt komen van de kleur van uw eigen gebit. Een ander aspect waar rekening mee gehouden wordt, is de sterkte en de slijtvastheid.

Kronen en bruggen worden van porselein gemaakt. Een combinatie van metaal en porselein komt eveneens voor. Het voordeel van porselein is dat de kleur overeenkomt met de natuurlijke kleur van tanden. Als er gebruik wordt gemaakt van metaal en porselein, dan is de buitenste laag van de brug of kroon voorzien van deze natuurlijke kleur.

Vraagt de situatie om een sterke, slijtvaste brug of kroon, dan kan er gekozen worden voor bruggen en kronen die volledig van metaal zijn gemaakt. Deze hebben aan de buitenkant een legering die goud- of zilverkleurig is. Over het algemeen plaatst Uw Tandarts deze achter in uw mond, zodat het niet direct opvalt.

Hoe ziet een behandeling voor kronen en bruggen eruit?

Voor het plaatsen van kronen en bruggen heeft u meerdere afspraken bij Uw Tandarts. Nadat een behandelplan is opgesteld, maakt Uw Tandarts een goede afdruk van uw gebit en een beetregistratie. Hiervoor worden de omliggende tanden en kiezen afgeslepen om ruimte te maken voor de kronen of bruggen. De tandtechnicus maakt een gipsmodel waar de kroon of brug op wordt gemodelleerd. In de tussentijd krijgt u een tijdelijke kroon. Als de definitieve kronen en bruggen klaar zijn, zet Uw Tandarts deze vast in uw mond met een speciaal snelhardend cement. De levensduur van de kronen en bruggen is zeker tien jaar.

Wilt u weten of u kronen en bruggen nodig heeft en wat de kosten hiervan zijn? Bij Uw Tandarts adviseren wij u graag over een passende oplossing.

Contact opnemen met Uw Tandarts in Voorburg

Heeft u vragen over kronen en bruggen of bent u benieuwd wat we voor uw situatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk in Voorburg door te bellen naar 070 38 352 27 of vul ons contactformulier in.

Bent u nog niet aangesloten als patiënt bij Uw Tandarts in Voorburg? Schrijf u dan eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Inschrijven