Klikgebit

Een klikgebit kunt u voor een deel vergelijken met een kunstgebit. Dat wil zeggen dat deze protheses beide uw tanden en kiezen vervangen. Het verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit is echter dat een klikgebit vastgeklikt zit in uw mond. Een kunstgebit zit dat niet.

De reden dat een klikgebit vast zit, is dat hij bevestigd is op implantaten. Implantaten zijn kunstwortels die in uw kaak worden aangebracht. U klikt uw gebit op deze implantaten vast. Op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld als u het gebit schoon wilt maken, haalt u het overigens eenvoudig uit uw mond. Met een klikgebit van Uw Tandarts voelt het aan en ziet het eruit alsof u uw eigen gebit nog heeft.

070 38 352 27 Inschrijven

Wanneer kiest u voor een klikgebit?

Op het moment dat u geen tanden en kiezen meer heeft, zal uw kaak van nature slinken. Het gevolg daarvan is dat een kunstgebit los komt te zitten. Dit is vaak bij de onderkaak het geval. U heeft daar in het dagelijks leven last van, bijvoorbeeld tijdens het eten of met praten. Doordat een klikgebit vast zit op de implantaten heeft u met deze oplossing geen last van dit soort ongemakken. Daarnaast heeft u geen ingevallen gezicht. Dit komt bij een kunstgebit voor door het slinkende kaakbot.

Een andere reden waarom Uw Tandarts een klikgebit kan aanraden, is bijvoorbeeld dat u nu een kunstgebit heeft met een gehemelteplaat. Dit kan van invloed zijn op het vermogen om te proeven en kan met een klikgebit opgelost worden. Een klikgebit hoeft niet alleen als vervanging van uw huidige kunstgebit te dienen. Het kan ook direct als prothese aangebracht worden op het moment dat u uw natuurlijke gebit vervangt.

Hoe vervangt een klikgebit uw eigen gebit?

Een klikgebit plaatsen we niet over uw bestaande tanden en kiezen, het dient immers als vervanging van uw natuurlijke gebit. Uw Tandarts zal dus eerst de tanden en kiezen die u nog heeft verwijderen. Dit gebeurt onder lokale verdoving en geheel pijnloos. Na deze behandeling krijgt u direct een noodprothese. Uw kaak heeft ongeveer drie maanden nodig om te genezen. Daarna brengen we de implantaten aan die de basis zijn van het gebit. Dit duurt ongeveer een uur.

Een implantaat groeit vast in het kaakbot. Dit zorgt voor de stevigheid. Nadat het implantaat in uw kaak is ingegroeid, brengen we het klikgebit aan. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie duurt het ingroeien van de implantaten twee tot vier maanden. In de periode dat u het definitieve gebit nog niet gebruikt, heeft u een passende, tijdelijke prothese.

Wat zijn de voordelen van een klikgebit?

Het hebben van een klikgebit heeft een aantal voordelen ten opzichte van een kunstgebit. Doordat het klikgebit vastzit in uw mond, hoeft u niet na te denken over het losraken van de prothese. Dit is tenslotte niet aan de orde. Dit geeft u meer zelfvertrouwen tijdens het eten en praten. Ook kunt u op ieder moment lachen, zonder de stand van uw gebit in gedachten te houden.

Bij een klikgebit zal het kaakbot niet meer slinken. Dit komt doordat de implantaten de functie van de natuurlijke tandwortels overnemen. U heeft dus ook geen last van ingevallen wangen.

Een klikgebit op maat

Het behandeltraject voor een klikgebit is vrij lang. Dat komt deels doordat uw kaken tijd nodig hebben om te genezen. Daarnaast moeten de implantaten ingroeien. Het op maat maken van het klikgebit vraagt daarbij ook tijd, zodat het zorgvuldig en vakkundig gedaan kan worden.

Voorafgaand aan de behandeling krijgt u bij Uw Tandarts een intakegesprek. Tijdens deze afspraak maken we overzichtsfoto’s en inspecteren we uw mond. Vervolgens stellen we een behandelplan op dat volledig gericht is op uw persoonlijke situatie.

Worden de kosten van een klikgebit vergoed?

Een klikgebit valt niet altijd standaard onder de aanvullende tandartsverzekering. Er zijn soms voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld de noodzaak om een loszittend gebit te vervangen. Informeer dus naar de criteria die uw zorgverzekeraar hanteert voor de vergoeding van het klikgebit. Als er sprake is van noodzaak kan Uw Tandarts een aanvraag indienen bij de verzekeraar. Vaak wordt het traject grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering.

Contact opnemen met Uw Tandarts in Voorburg

Wilt u weten of een klikgebit voor u de oplossing is? Neem contact op met Uw Tandarts in Voorburg voor een advies op maat. U kunt ons bereiken via 070 38 352 27. Bent u nog geen patiënt bij Uw Tandarts? Schrijf u dan online in.