Angst tandarts

Angst voor de tandarts, ook wel tandartsfobie genoemd, is een veelvoorkomend verschijnsel dat bij veel mensen heerst. Het gevolg hiervan is dat velen de tandarts liever uit de weg gaan en (bijna) nooit een afspraak maken. Op lange termijn kan dit voor complicaties en bijbehorende behandeltrajecten zorgen die makkelijk voorkomen konden worden. Herkent u zich in bovenstaande en kijkt u ook op tegen tandartsbezoeken? Dan stelt de angst tandarts van Uw Tandarts in Voorburg u graag op uw gemak. We zijn gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met tandarts angst.

070 38 352 27 Inschrijven

 • We nemen ruim de tijd voor u
 • We voorkomen angstvorming bij kinderen
 • Ruime ervaring in het behandelen van patiënten met angst

Hoe ontstaat tandartsangst?

Het ontstaan van angst voor de tandarts is een zeer persoonlijke kwestie die verschillende oorzaken kan hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door schaamte voor uw gebit of door een slechte ervaring bij uw tandarts. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • negatieve verhalen van familie of vrienden;
 • angst voor pijnlijke ingrepen, zoals een verdovingsinjectie of boren;
 • stress (of zelfs een claustrofobisch gevoel) tijdens de gebitscontrole;
 • een gevoel van ongemak in de tandartspraktijk.

Onze werkwijze

Uw Tandarts kijkt uitsluitend op professionele wijze naar uw gebit ten behoeve van een optimale gezondheid. We leggen van tevoren altijd uit wat we doen en hoe de behandeling verloopt. Duidelijke communicatie staat bij ons hoog in het vaandel en daarom vinden we het belangrijk dat u altijd uw vragen stelt.

Behandelplan voor patiënten met angst

Door onze ervaring herkennen we patiënten met angst doorgaans direct. Als dit niet het geval is, dan kunt u dit zelf aangeven. We stellen gerichte vragen en houden rekening met uw wensen, zodat de behandeling soepel verloopt. U kunt met uw tandarts bepaalde afspraken afspreken. Denk bijvoorbeeld aan pauzemomenten en een signaal zodat u de controle houdt over de behandeling.
Geef vooral aan waar u behoefte aan heeft tijdens uw tandartsbezoek, zodat we hierop in kunnen spelen. Zo ervaart u minder of zelfs geen stress.

Tips bij angst voor de tandarts

Natuurlijk doen onze tandartsen er alles aan om u op uw gemak te laten voelen bij ieder tandartsbezoek, maar u kunt zelf ook bijdragen aan een aangenamer bezoek:

 • Neem iemand mee waar u hecht mee bent. Hij of zij kan u steun bieden en ervoor zorgen dat u zich niet alleen voelt.
 • Stel ons gerichte vragen over de behandeling en voorkom verrassingen.
 • Spreek een pauzeersignaal af, zodat u ook kunt communiceren als de tandarts uw gebit behandelt.
 • Spreek af dat u een verdoving of roesje krijgt als u bang bent voor pijn.
 • Vraag om muziek ter afleiding, zodat u minder let op de behandeling en eventuele bijbehorende geluiden.

We voorkomen tandartsangst bij kinderen

Tandartsangst kan zich al op jonge leeftijd ontwikkelen en daarom raden we aan om uw kind zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de tandarts. Onderzoek toont namelijk aan dat de kans op angstontwikkeling in dit geval kleiner is. Al vanaf het doorbreken van het eerste tandje kunt u uw kind meenemen om hem of haar te laten wennen aan de omgeving. Als kindertandarts zorgen we dat uw kind zich snel op zijn of haar gemak voelt in onze praktijk. Ook hebben we leesboeken voor kinderen tot 4 jaar die u bij de balie kunt ophalen alvorens uw kind bij ons in de praktijk komt.
Een aantal handige tips bij de behandelingen van uw kind:

 • Leg van tevoren uit wat de tandarts doet en probeer de tandarts als ‘vriend’ te omschrijven.
 • Blijf als ouder bij de behandeling als uw kind nog jong is. Op latere leeftijd kunt u uw kind het alleen laten proberen, zodat hij of zij meer zelfvertrouwen krijgt.
 • Laat zoveel mogelijk over aan de tandarts als u erbij blijft.
 • Voorkom valse beloftes aan uw kind.

Kom langs bij Uw Tandarts: angst tandarts in Voorburg

Heeft u baat bij een behandeling door onze angst tandarts die u van tevoren op uw gemak stelt? Uw Tandarts in Voorburg staat voor u klaar. Neem contact met ons op om u in te schrijven of een afspraak te maken.

070 38 352 27 Inschrijven