Wortelkanaalbehandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt uw tand of kies van binnenuit behandeld. Hierbij wordt het levende deel verwijderd. Dit levende deel heet pulpa. Een wortelkanaalbehandeling is ook wel bekend als zenuwbehandeling.

Ervaart u problemen met uw gebit en bent u benieuwd of een wortelkanaalbehandeling uitkomst biedt? Neem dan telefonisch contact met ons op en maak direct een afspraak. We analyseren uw gebit en stellen het probleem en de benodigde behandeling vast. Staat u nog niet ingeschreven als patiënt bij onze tandartspraktijk in Voorburg? Doe dit dan eenvoudig via ons inschrijfformulier.

070 38 352 27 Inschrijven

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk?

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt vaak aan ontstoken zenuwen gewerkt. Deze ontsteking veroorzaakt een hoop pijn en dat kan op deze manier verholpen worden. Een andere reden waarom voor een wortelkanaalbehandeling gekozen wordt, is dat de zenuw in de tand al afgestorven is. Er zijn echter nog wel bacteriën in het wortelkanaal aanwezig die alsnog voor infectie van de wortelpunt kunnen zorgen. Met de behandeling wordt gezorgd dat er geen verdere ontstekingen kunnen ontstaan.

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

Bij Uw Tandarts hebben wij ervaring in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Vaak moet er snel gehandeld worden om verdere ontstekingen aan uw gebit te voorkomen. Aan de hand van een röntgenfoto wordt het exacte probleem vastgesteld. Hier zijn namelijk niet alleen uw tanden en kiezen op te zien; ook de zenuwkanalen en de wortels zijn duidelijk zichtbaar.

Voor de wortelkanaalbehandeling wordt u verdoofd. Uw Tandarts isoleert de kies met een rubberen lapje. Vervolgens wordt het kauwvlak open geboord. Het weefsel dat ontstoken is en de zenuw worden met vijltjes uit het wortelkanaal verwijderd. Daarna wordt uw kies met desinfecterend middel gespoeld en opgevuld met een rubberen stift. De kies wordt gedicht met een vulling. Het is mogelijk dat deze vulling tijdelijk is en dat de definitieve opvulling tijdens een vervolgafspraak plaatsvindt.

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Er is geen standaard duur aan te geven voor een wortelkanaalbehandeling. Hoe lang Uw Tandarts nodig heeft, is van veel factoren afhankelijk. Dat begint met het aantal kanalen dat in de tand of kies behandeld wordt. De moeilijkheidsgraad van de behandeling speelt eveneens een rol.

Een behandeling kan een half uur of anderhalf uur duren. Omdat het dus voorkomt dat een behandeling veel tijd kost, kan er besloten worden om de definitieve vulling tijdens een tweede afspraak aan te brengen.

Zijn er risico’s verbonden aan een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is eigenlijk altijd een noodzaak. Dat wil echter niet zeggen dat de behandeling niet helemaal zonder risico’s is. Het professionele team van Uw Tandarts, dat bestaat uit tandartsen en endodontologen, doet er alles aan om de behandeling zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Toch is het mogelijk dat er complicaties optreden. Dit kan veroorzaakt worden door het gereedschap waarmee gewerkt wordt, zoals het vijltje dat de vorm van de wortel niet volgt waardoor de wortel geperforeerd wordt. Het is ook mogelijk dat de kies na de behandeling zo verzwakt blijkt te zijn dat er een kroon geplaatst moet worden.

U kunt bovendien last hebben van napijn. Dit houdt een paar dagen aan. Als dit niet afneemt of heel hevig is, adviseren wij u om contact op te nemen met Uw Tandarts.

Is er ook een alternatief voor een wortelkanaalbehandeling?

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is dat u uw eigen gebit kunt behouden. Een alternatief voor deze behandeling is een wortelpuntoperatie. Een andere optie is het trekken van een tand of een kies. Uw Tandarts kan u informeren of deze behandelingen ook voor u geschikte alternatieven zijn.

Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit verschillende handelingen en componenten. Dit gaat van een uitgebreid consult tot het vullen van de kies na afloop van de behandeling. Hoeveel uw wortelkanaalbehandeling kost, is dus afhankelijk van de complexiteit en de soort behandeling. Uw Tandarts geeft u een volledig overzicht van de te verwachten kosten. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen welke kosten voor vergoeding in aanmerking komen bij uw aanvullende tandartsverzekering.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u pijn heeft aan uw kiezen of als u vermoedt dat u een ontsteking heeft. Wij kunnen dit met een wortelkanaalbehandeling oplossen of ergere problemen aan uw gebit voorkomen.

Contact opnemen

Heeft u vragen over een wortelkanaalbehandeling of bent u benieuwd is een dergelijke behandeling uw gebitsprobleem kan verhelpen? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk in Voorburg door te bellen naar 070 38 352 27 of vul ons contactformulier in.

Bent u nog niet aangesloten als patiënt bij Uw Tandarts in Voorburg? Schrijf u dan eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Inschrijven