Mondhygiënist

Ook als u twee keer per jaar naar de tandarts gaat, is het goed om preventief uw gebit en tandvlees te laten controleren. Onze mondhygiënisten helpen u bij uw mondverzorging met als doel om gaatjes en aandoeningen aan het tandvlees te voorkomen.

Wilt u een afspraak maken met een van onze mondhygiënisten? Neem dan telefonisch contact met ons op en plan eenvoudig een afspraak in. Staat u nog niet ingeschreven als patiënt bij onze tandartspraktijk in Voorburg? Doe dit dan eenvoudig via ons inschrijfformulier.

070 38 352 27 Inschrijven

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist houdt zich met een aantal zaken bezig als het gaat om gebitsverzorging en gebitsreiniging. Ten eerste zal een mondhygiënist aandacht schenken aan de manier waarop u uw mond verzorgt. Onder uw mond vallen niet alleen uw tanden, maar ook uw tandvlees.

Onze mondhygiënisten geven preventief advies over de beste manier om uw mond te verzorgen. Ook worden bepaalde behandelingen uitgevoerd, zoals het verwijderen van tandsteen. Hiermee draagt de mondhygiënist bij aan het gezond houden van uw gebit.

De werkzaamheden van onze mondhygiënisten

Uw tandarts voert twee paar keer per jaar een controle op uw gebit uit. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de conditie van het gebit en of u gaatjes heeft. Bij een bezoek aan onze mondhygiënist gaan we iets dieper in op de gezondheid en verzorging van uw gebit.

Een belangrijk deel van het werk van onze mondhygiënisten is het voorkomen van gebits- en tandvleesproblemen. Daarom neemt de mondhygiënist de tijd om uw gebit in kaart te brengen en bijvoorbeeld bacterieel onderzoek te doen. Ook geeft de mondhygiënist u voorlichting over hoe gaatjes ontstaan. Daarbij krijgt u eventueel het advies om bepaalde voedingsgewoonten aan te passen.

Mocht het nodig zijn, dan stelt uw mondhygiënist een behandelplan op om uw gebit en tandvlees weer in optimale conditie te krijgen. Dit behandelplan kan bestaan uit het verwijderen van tandplaque en tandsteen. U krijgt bij de mondhygiënist bovendien een fluoridebehandeling als dat noodzakelijk is.

Hoe vaak moet ik naar een mondhygiënist?

Het is van de gezondheid van uw gebit afhankelijk hoe vaak u naar een mondhygiënist gaat. In principe is het voldoende om dit één keer per jaar te doen. Het gaat hier dan met name om een preventieve behandeling. Als u bepaalde gebitsproblemen heeft en een mondhygiënist hiervoor een behandelplan opstelt, gaat u uiteraard vaker.

De samenwerking tussen de tandarts en de mondhygiënist

Een bezoek aan de mondhygiënist is een belangrijke aanvulling op uw periodieke controle bij de tandarts. Daarbij is er sprake van een samenwerking. De tandarts heeft als voornaamste taak om in geval van gaatjes deze te restaureren. In sommige situaties zal er verdoofd worden. De mondhygiënist kan in samenspraak met de tandarts röntgenfoto’s van het gebit maken, als onderdeel van het behandelplan.

De tandarts kan u doorverwijzen naar de mondhygiënist als hij van mening is dat een goede reiniging van uw gebit en diepe pockets noodzakelijk is. Aan de andere kant komt het eveneens voor dat een mondhygiënist tijdens een preventieve behandeling ontdekt dat u een ontsteking heeft of een gaatje. In dat geval verwijst de mondhygiënist u voor een behandeling door naar de tandarts. Denk bijvoorbeeld aan een wortelkanaalbehandeling, het behandelen van ontstoken tandvlees of het trekken van een verstandskies.

De duur van een behandeling bij de mondhygiënist

Voor een bezoek aan de mondhygiënist rekent u op een half uur tot drie kwartier. De duur is onder andere afhankelijk van de behandeling die noodzakelijk is. U hoeft niet altijd een verwijzing van de tandarts te hebben om een afspraak te maken met de mondhygiënist.

De kosten voor de behandeling kunt u eventueel op een aanvullende tandartsverzekering declareren. Lees hiervoor de voorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Laat uw gebit preventief verzorgen door Uw tandarts in Voorburg

Heeft u vragen over mondhygiëne of bent u benieuwd wat onze specialisten voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk in Voorburg door te bellen naar 070 38 352 27 of vul ons contactformulier in.

Bent u nog niet aangesloten als patiënt bij Uw Tandarts in Voorburg? Schrijf u dan eenvoudig in via ons inschrijfformulier.

Inschrijven