Verstandskies trekken

Verstandskiezen zijn de kiezen die de rij van uw tanden en kiezen in uw boven- en onderkaak sluiten. Deze kiezen komen, in tegenstelling tot de rest van uw gebit, pas op latere leeftijd naar boven. Dit kan zelfs pas rond de achttienjarige leeftijd zijn. Hoewel het ook mogelijk is dat verstandskiezen al eerder zichtbaar zijn en ook werkelijk doorkomen. Zijn uw verstandskiezen doorgekomen en ervaart u daardoor problemen in uw gebit? Maak dan een afspraak bij Uw Tandarts om de verstandskiezen te laten verwijderen.

070 38 352 27 Inschrijven

Wanneer is verstandskies trekken noodzakelijk?

Vaak is er geen ruimte in de kaak om de verstandskiezen volledig door te laten komen. Het is dan mogelijk dat de kiezen scheefgroeien om toch de noodzakelijke ruimte te forceren. Vanwege het ruimtegebrek verwijderen we verstandskiezen vaak preventief. Dit vindt over het algemeen plaats bij mensen van zeventien tot vijfentwintig jaar oud. Hiermee voorkomen we dat er scheefgroei optreedt. Het is echter ook bedoeld om problemen met de verstandskiezen op latere leeftijd voor te zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat een behandeling op latere leeftijd gecompliceerder is.

Doordat er problemen kunnen optreden tijdens het doorkomen van de verstandkies, is de kans op ontstekingen groot. Dit is eveneens een reden om een verstandkies te verwijderen.

Wat gebeurt er als u uw verstandskies niet laat verwijderen?

Er zijn een aantal problemen die zich kunnen voordoen als u uw verstandskies niet laat verwijderen. Ten eerste is het vaak lastiger om deze achterste kiezen in uw mond goed schoon te houden. Als dat inderdaad niet zo eenvoudig gaat, is de kans groter dat de naastgelegen kiezen hierdoor aangetast worden. Dit heeft dus invloed op de kwaliteit van uw gebit.

Daarnaast kan de verstandkies, doordat deze zich ruimte toe-eigent, de overige tanden en kiezen in de kaak wegdrukken. Dit kan voorkomen worden met het laten verwijderen van uw verstandskiezen.

Waar laat u uw verstandskies verwijderen?

Over het algemeen kan een verstandskies gewoon bij de tandarts verwijderd worden. Uw Tandarts ziet tijdens de halfjaarlijkse controle dat uw gebit in ontwikkeling is en zal adviseren om uw verstandskies te verwijderen.

Hoelang duurt het verstandskies verwijderen?

U maakt voor het verwijderen van uw verstandskies een aparte afspraak bij Uw Tandarts. Het wordt dus niet tijdens een halfjaarlijkse controle gedaan. Voordat de ingreep plaatsvindt, verdoven we het gebied. Hierdoor heeft u geen pijn tijdens het verwijderen van uw verstandskies. Het is wel mogelijk dat u voelt dat er druk op uw kaak wordt uitgeoefend.

De behandeling zelf duurt ongeveer een kwartier. De uiteindelijke duur is afhankelijk van hoe eenvoudig we de kies kunnen verwijderen. In bepaalde gevallen hechten we het tandvlees dicht, dat is echter niet altijd noodzakelijk. Na afloop krijgt u een gaasje in uw mond om de wond te dichten en het bloeden te stelpen.

Nazorg bij verstandskies verwijderen

De eerste twee dagen na de verwijdering van uw verstandskies, moet u rustig aan doen. Dat betekent dat u handelingen als bukken en tillen zoveel mogelijk moet vermijden. Heeft u last van een zwelling? Dan kunt u een pak ijs in een theedoek wikkelen en dit tegen uw wang aanleggen. Mocht er onverhoopt een bloeding optreden, dan neemt u contact op met Uw Tandarts om dit te laten verhelpen.

Houd er vooral de eerste dag rekening mee dat uw mond nog verdoofd is. Te heet eten of drinken voelt u daardoor niet aan. De eerste dag van de behandeling raden we af om alcohol te nuttigen. Mocht u een pijnstiller willen gebruiken, kies dan voor ibuprofen of paracetamol. Aspirine heeft de eigenschap om bloed te verdunnen en dat is niet wenselijk als de wond moet genezen.
Om het uzelf gemakkelijk te maken, eet u de eerste dagen na het verstandskies trekken vloeibare maaltijden zoals lauwe soep, smoothies of yoghurt.

Waar declareer ik de kosten van het verstandskies verwijderen?

De kosten van het verwijderen van uw verstandskies door Uw Tandarts declareert u op uw aanvullende tandartsverzekering. De totale kosten bestaan uit het verwijderen van de verstandskies, de kosten van het hechtmateriaal.

Contact opnemen met Uw Tandarts in Voorburg

Wilt u weten of het verstandskies trekken bij u preventief moet gebeuren of noodzakelijk is? Neem daarvoor telefonisch contact op met Uw Tandarts in Voorburg via 070 38 352 27 of schrijf u online in.