Bruxisme
Bruxisme wordt ook wel tandenknarsen genoemd en het is een van de meest voorkomende klachten aan het gebit. Bij tandenknarsen schuiven de tanden en kiezen over elkaar heen. Hoewel de oorzaak niet altijd duidelijk is, kunnen de gevolgen zeer schadelijk zijn voor uw gebit. We informeren u graag over deze aandoening en delen waardevolle tips om uw gebit in optimale conditie te houden.
Wat is bruxisme?
De medische term voor tandenknarsen is bruxisme. Bruxisme is een aandoening waarbij een persoon onbewust zijn tanden maalt, knarst en/of klemt. Dit gedrag kan zowel tijdens wakkere momenten als tijdens de slaap optreden. Het is belangrijk om deze aandoening te herkennen en passende maatregelen te nemen om schade aan de tanden en gerelateerde symptomen te voorkomen.
Oorzaken van bruxisme
Mensen die last hebben van bruxisme realiseren zich vaak niet dat ze tandenknarsen, waardoor het soms moeilijk te identificeren is, tenzij bijvoorbeeld een partner het geluid opmerkt. Het knarsen kan namelijk zo luid zijn dat anderen het kunnen horen, vooral tijdens de slaap. Bruxisme wordt vaak in verband gebracht met ademhalingsproblemen zoals slaapapneu en maagzuur. Toch is de oorzaak van bruxisme vaak onduidelijk. Er zijn een aantal factoren een rol spelen bij bruxisme:
- Erfelijkheid
- Aandoeningen aan het zenuwstelsel
- Slaapproblemen
- Stress
- Roken, drugs of alcohol
- Medicijngebruik
Symptomen van bruxisme
Tandenknarsen kan soms onopgemerkt blijven, omdat niet iedereen direct klachten ervaart. Het komt vaak voor dat mensen hoofdpijn, een stijve kaak, of pijn in het gezicht ervaren voordat ze beseffen dat ze tandenknarsen. Het schuiven van tanden kan leiden tot slijtage, en in bepaalde gevallen kan langdurig tandenknarsen zelfs resulteren in breuken in het gebit of het verlies van tanden. Als u regelmatig een of meer van de volgende symptomen herkent, zou het kunnen zijn dat u last heeft van tandenknarsen:
- Kaakpijn of een stijve kaak
- Hoofdpijn, gezichtspijn of oorpijn
- Slaapproblemen
- Slijtage aan het gebit of gevoelige tanden
- Gebroken tanden of zelfs het verlies van een tand
Tekenen van bruxisme zijn onder andere slijtage en afvlakking van tanden, verhoogde tandgevoeligheid, kaakpijn, gespannen gezichtsspieren en hoofdpijn. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen en stappen te ondernemen om verdere schade te voorkomen.
Wat te doen bij bruxisme?
Tandenknarsen kan worden voorkomen en worden verholpen. Het is van groot belang dat u het probleem op tijd herkent en vervolgens actie onderneemt. Door bruxisme wordt de kauwspier groter, waardoor de neiging tot tandenknarsen steeds meer toeneemt. Het probleem versterkt zichzelf en wordt moeilijker te stoppen als er geen actie wordt ondernomen. Bij ernstige klachten is het daarom altijd verstandig om contact op te nemen met Uw Tandarts in Voorburg.
Wat kan ik zelf doen?
Ontspanning en rust spelen een cruciale rol bij het voorkomen en verhelpen van tandenknarsen, omdat stress een van de belangrijkste oorzaken is. Het is belangrijk om uw kauwspieren voldoende rust te geven en overbelasting te vermijden. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van kauwgom en het eten van harde of taaie voedingsmiddelen. Daarnaast is het bevorderlijk om stress te verminderen of te behandelen door ontspanningsoefeningen te doen en voldoende tijd voor uzelf te nemen.
Moet ik naar de tandarts bij bruxisme?
Als tandenknarsen aanhoudt, kan een bezoek aan de tandarts een goed idee zijn. Uw tandarts kan met u meedenken over een oplossing om snel van uw klachten af te komen. In sommige gevallen kan het dragen van een knarsplaatje, ook wel een splint of opbeetplaat genoemd, ’s nachts nodig zijn. Dit hulpmiddel voorkomt verdere slijtage of zelfs breuk van uw tanden.Bovenkant formulier
Contact opnemen met Uw Tandarts in Voorburg
Wilt u graag meer informatie over bruxisme en de behandeling ervan? Neem gerust contact op met ons. U kunt contact op nemen met onze tandartspraktijk in Voorburg door te bellen naar 070 38 352 27 of vul ons contactformulier in.
Bent u nog niet aangesloten als patiënt bij Uw Tandarts in Voorburg? Schrijf u dan eenvoudig in via ons inschrijfformulier.